Klaar met je studie: en nu?
De (school)vakanties staan weer voor de deur. Sterker nog, het noorden van Nederland geniet er al van. Midden volgt en de regio zuid sluit als laatste aan. En, naast de vakantieperiode an sich betekent dit ook dat veel jongeren zijn afgestudeerd. Een deel hiervan studeert door, sommige nemen een gap year maar het grootste gedeelte zal de arbeidsmarkt betreden. En een gedeelte dáárvan kan daar best wel wat hulp bij gebruiken. Daarom delen we vijf waardevolle tips.
Weet wat je (op dit moment) wil
Weten wat je wil is lastiger te bepalen dan weten wat je niet wil. Want om te weten wat je wil heb je kennis en ervaring nodig. Ervaring die je nu nog niet hebt (want starter op de arbeidsmarkt). Toch is het waardevol om over na te denken, dat maakt je zoekproces een stuk makkelijker. Het helpt je te zoeken naar de juiste bedrijven en het helpt je straks in het sollicitatiegesprek ook verder. En bedenk: er is niets mis mee om op dit punt in je leven nog niet goed te weten wat je wil. Er zijn maar weinig mensen die dat wel weten.
Netwerken: het is net werken
Als starter op de arbeidsmarkt zal je je vol overgave storten op de vele vacatures en jobboards die ons land rijk is. Vergeet echter niet om te netwerken en je contactenlijst te verrijken. Als je een LinkedIn-account hebt, connect met mensen van bedrijven waar je wel zou willen werken. Die connecties kunnen je vroeger of later verder helpen.
Schrijf je in bij een bureau
Je inschrijven bij een uitzendbureau en/of een detacheringsclub is een slimme zet. Zij hebben het netwerk waar jij op dit moment nog van droomt. Ze weten welke bedrijven op zoek zijn naar talent, helpen je met je cv en motivatiebrief en staan tijdens het hele sollicitatietraject voor je klaar; zelfs daarna, zodra je bent aangenomen.
Wees kritisch op je cv (maar niet té)
Als starter op de arbeidsmarkt ontbreekt het je waarschijnlijk aan de nodige ervaring en dat zie je terug op je cv (of liever gezegd, niet terug). Maar denk eens goed na wat je allemaal wél hebt gedaan, welke ervaring je wél hebt! Stages bijvoorbeeld, dat werk is waardevolle ervaring voor op je cv. Bijbantjes en vrijwilligerswerk ook. Het is goed dat je kritisch bent op de dingen die je op je cv zet maar realiseer je dat je wellicht meer te bieden hebt dan je misschien in eerste instantie denkt.
Oefen sollicitatiegesprekken
Wist je dat je 90% meer onthoudt als je anderen iets uitlegt? Het is effectiever dan dingen lezen, bekijken of opschrijven. En dat gegeven is overdraagbaar op het hele sollicitatieproces. Dus: oefenen die sollicitatiegesprekken!
Oké, we geven als eerste toe dat het best ongemakkelijk kan zijn als je voor de spiegel of tegenover je vader of moeder je sollicitatiegesprek oefent. Toch kan je er waardevolle ervaring mee opdoen en je onthoudt veel beter wat je tijdens het daadwerkelijke gesprek wil vertellen. Daarnaast krijg je waarschijnlijk waardevolle feedback waar je iets mee kan, wat nét dat extra stukje inhoud kan zijn waardoor je succesvoller wordt tijdens de gesprekken.
Meer weten?
Wil je meer weten? Wil je op maat gesneden advies over jouw startende carrière? Laat het ons weten, we helpen je graag verder!
Je kan natuurlijk ook onze podcast serie over solliciteren luisteren. Dat doe je bijvoorbeeld via Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts, Juke en Deezer, of via onze Buzzsprout-site.