MENU
SLUITEN

Powervrouw in de techniek, Monique Peute, zorgt ervoor dat haar collega’s veilig hun werkzaamheden kunnen uitvoeren op luchthavens

Vrouwen in de techniek zijn nog altijd een schaarse verschijning. Onterecht, natuurlijk, want dat technisch inzicht zit ook bij vrouwen meer dan goed. Ook bij Monique Peute die we interviewden over vrouwen in de techniek. We vroegen haar naar haar loopbaan, ambities en hoe zij (andere) vrouwen in de techniek ziet: “Ik heb het ontzettend leuk gehad, in die ‘mannenwereld’!

 

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Monique Peute en ik werk sinds mei 2018 bij Scarabee Aviation Group. De organisatie bestaat meer dan 30 jaar en werkt nauw samen met 's werelds toonaangevende luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en zakelijke partners. Ze ontwikkelen unieke, innovatieve en op maat gemaakte oplossingen voor de passagiers- en bagage afhandelings- en beveiligingssector.

Bij Scarabee ben ik QHSE-Officer. QHSE staat voor Quality, Health, Safety en Envroment. Anders gezegd ben ik verantwoordelijk voor de processen, kwaliteit en naleving rondom de thema’s kwaliteit-, veiligheid- en Arbo en milieu, een rol die ik voor een grootdeel ook bij mijn vorige werkgever had. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat mensen op een veilige, verantwoordelijke manier hun werk kunnen uitoefenen.

Ook nu COVID zo’n grote rol speelt in onze samenleving, innoveren wij op onze producten. Denk hierbij aan het reinigen van de trays (de bakken waar de passagiers hun persoonlijke spullen in leggen voor de security check voor vertrek op de vertrek filters) met UV licht.  Een andere recente innovatie is het contactloos bedienen van de BagDrop machines met je mobiele telefoon.

Schiphol is een leuke dynamische omgeving om te werken. Schiphol is bedrijvig, de hele dag door, of het nu 14:00 is of 03:00. En wat ik vooral leuk vind om te zien, is hoe het proces er achter de schermen uitziet. Want iedereen kent Schiphol waarschijnlijk wel, maar ik kom op plekken waar weinig mensen komen en zie dingen die weinig anderen zien.

Onze BagDrop machines en security lanes zijn erg geavanceerde machines. Je staat er normaal niet bij stil over hoe dit werkt en welke technieken (zoals machineveiligheid) er wordt toegepast om de machines veilig te maken voor de passagiers.”

Afbeelding: Foto van de douane poorten waar Monique mee werkt

 

Hoe kwam je erachter dat werken in de techniek iets voor jou is?

“Werken in (of met) de techniek zit in de familie. Mijn opa was bijvoorbeeld installateur en had zijn eigen installatiebedrijf.

Toen ik op de MAVO zat, vond ik natuurkunde al erg leuk. Dingen als het berekenen van schakelingen en het bouwen van schema’s: fantastisch! Na de middelbare school had ik de keuze uit twee studierichtingen: de biologische kant of de techniek. Ik heb uiteindelijk voor de techniek gekozen en dat was de juiste keuze.

Ook later in mijn carrière bleek dat mijn eerdere keuze voor techniek de juiste was. Ik heb bij diverse organisaties, verschillende functies uitgevoerd, maar in de loop der jaren kwam ik er achter dat veilig werken in combinatie met techniek mij het meeste trekt. In 2017/2018 heb ik de opleiding Middelbaar Veiligheidskunde (MVK) gedaan. Dat was een erg leuke opleiding.”

 

Heb je meer moeite moeten doen om te komen waar je nu bent in de techniek, in vergelijking met je mannelijke collega's?

“Nee, daar heb ik eigenlijk weinig van gemerkt, van die ‘mannenwereld’. Sterker nog: ik heb het ontzettend leuk gehad! Het ging eigenlijk vanzelf. Ook in het werk ben ik nooit op een andere manier behandeld.

Op mijn MTS opleiding zaten weinig andere vrouwen die Elektrotechniek/Elektronica volgden. De meeste vrouwen zaten bij de studierichting Proces en Milieutechniek. De afdeling Elektrotechniek had zes of zeven eerste klassen met zo’n zes vrouwen. En dat was in het eerste jaar.  Op mijn vervolg opleiding (HTS elektronica) zaten ook weinig vrouwen bij de afdeling Elektrotechniek.”

 

Is er een andere vrouw in de techniek die je bewondert? En zo ja, wie en waarom?

“Nee, niet echt. Misschien heeft dat ermee te maken dat ik weinig vrouwen ben tegengekomen in mijn carrière. Of misschien let ik er gewoon niet op, ik weet het niet.”

 

Hoe ziet jouw baan er over 5 jaar uit?

“Tja, dat is moeilijk te zeggen. Wat ik wel erg interessant vind is dat er op het gebied van veiligheid door ons moeder bedrijf in Japan een aantal veiligheidstrainingen met een VR bril worden gegeven. Dat ziet er best realistisch uit! Erg interessant om te zien hoe virtual reality geïmplementeerd wordt in veiligheidstrainingen. Ook passen wij sinds kort VR toe bij klant events. Met een VR bril op kan men zo de handelingen simuleren, die je normaal als passagier op de luchthaven doet. Ik hoop ook dat er eens BHV trainingen op deze manier worden gegeven, zodat ik dit dan kan uitvoeren met mijn BHV team.”

 

Wat is jouw ambitie: waar wil je naartoe groeien?

“Ik zou me nog graag willen verdiepen in bagage scanners en de bijbehorende  straling van deze toestellen. Dat sluit natuurlijk goed aan bij het thema veiligheid en bij mijn MVK opleiding.

Gelukkig komt die mogelijkheid er waarschijnlijk ook! Scarabee stimuleert namelijk de (persoonlijke) ontwikkeling, bijvoorbeeld met persoonlijke ontwikkelingsplannen. Daar ben ik ontzettend blij mee.”

Auteur

Bart Balm

Publicatiedatum

6-12-2021 14:33

Delen